Som kommentar till mitt förra inlägg fick jag ett svar på Twitter att det kanske blir onödigt mycket marginalskatt om jag börjar ta ut IPS innan jag slutat arbeta. Det kan det nog bli. Jag trodde, naturligtvis helt felaktigt, att det endast skulle bli normal skattesats för vinst på kapital. Inte att det skulle räknas mot min inkomst.
Jag tänkte att jag skulle räkna på det lite. Eftersom jag redan betalar lite extra till staten ändå i och med min normala inkomst av arbete finns det antagligen skäl att räkna lite på att löneväxla mot tjänstepension. Men det finns så många andra roliga saker att göra. Egentligen borde jag väl räkna på det redan nu, för varje månadslön innebär en principiell "förlust". Å andra sidan kan jag vänta tills hushållets inkomst ökar istället för att nalla på någonting annat. Frun i huset har ju förhoppningsvis ett arbete nästa år, istället för som nu, "avlönad" av CSN.
Dotterns portfölj (KF)
Nåväl. För dotterns portfölj valde jag att gå på The Magic Formula. Pengarna ska ligga i bra många år och Greenblatts formel har dels fördelen av att den historiskt givit bra avkastning över tid, samt att den innehåller få transaktioner. Nästa år (2018) efter Q2-rapportperioden är det dags att plocka fram en ny lista från borsdata.se och allokera om. Jag valde, för att inte behöva göra gigantiska djupdykningar i fundamenta, att gå på den strategilista som borsdata.se gav mig, dock begränsad till Large Cap (eller motsvarande) hos våra nordiska grannar, samt Large och Medium Cap i Sverige. Historiskt har den grupperingen haft absolut bäst avkastning - om jag kunde använda borsdata.se på rätt sätt i alla fall.
Fördelen med att hålla mig till de stora listorna är förstås att bolagen kanske har lite mer stabilitet, tja, ni vet, som FING, ERIC och HM. Höhö.
Nackdelen är att i The Magic Formula-rankingen så tappar man många bolag som ligger högt upp när man begränsar listorna. Så jag bryter lite mot formeln, men hoppas att det inte går käpprätt åt helvete i alla fall. De utplockade aktierna ligger i alla fall bland de högsta 10% av nordens aktier i formelns ranking. Och det här blev innehaven:
- Acando B
- Besqab
- Boliden
- Electrolux B
- Fingerprint Cards B (eek!)
- HM B
- HiQ
- JM
- KappAhl
- Lucara Diamond Corp
- Mycronic
- Neste Oyj
- Nobia
- Novo Nordisk B
- Pandora
- SAS
- SCA B
- SSM Holding
- Swedish Match
- Vestas Wind Systems
IPS
I min IPS tänkte jag gå på direktavkastning. Jag har också några svenska innehav kvar där sedan tidigare som har anständig avkastning eller som jag tror är bra innehav för tillväxt framöver.
Ungefär 65% är allokerat till nordamerikanska direktavkastare, resten i de svenska innehaven:
- Boston Pizza Royalties Income Fund
- Canadian Imperial Bank of Commerce
- Castellum
- Corus Entertainment Inc
- Decisive Dividend Corp
- Dream Global REIT
- Handelsbanken B
- Investor B
- Kinnevik B
- Northwest Healthcare Properties REIT
- Omega Healthcare Investors Inc
- Realty Income Corp
- Skanska B
- Swedish Match
- TransAlta Renewables Inc
Min huvudsakliga portfölj
Och så till sist min egen sparportfölj (ISK + KF). Här vill jag testa min analysplattform, ni vet, den som jag sade skulle vara klar om en vecka för snart två månader sedan. Här finns det inga strategiska allokeringar ännu. För jag är inte klar. Istället för en uppräkning av innehav blir det därför en förteckning av saker jag påmints om att hata i programutvecklingssvängen:
- Det är 2017. Hur fan kan det fortfarande vara ett problem med teckenuppsättningar?
- MySQL har inget väsentligt stöd för fönsterfunktionalitet och statistiska funktioner. Att byta till en annan databas är inte så klurigt, förutom att den SQL som fungerar i MySQL inte alltid är ANSI SQL. Och jag har inte använt ANSI SQL... Upptäckte jag.
- Ibland är det klurigare än vad jag tänkt mig att göra dynamiska sidor utan omladdningar (tänk Google Calendar eller GMail)