Leta i den här bloggen

2016-12-25

Strategiformulering del 1

När jag nu gjorde min comeback till börsen tidig November borde jag förstås ha föregått inträdet med mycket mer research än vad jag gjorde. Jag borde ha ställt ett antal frågor, som till exempel:
  • Vad är målet med investerandet? 
    • Pengamaskin att leva på så fort som möjligt (dvs gå ned i arbetstid  och till sist sluta arbeta - eller i alla fall ha möjligheten att göra det om jag så önskar).
    • Guldkant (eller bara miniminivå) vid promoveringen till pensionär. 
    • Konkret sparmål för att konsumera.
    • Lämna en ekonomisk trygghet/buffert till efterlevande. 
Jag bestämde mig för att det är alternativ två ovan, att spara mot pension. När jag väl satte mig och faktiskt gjorde research insåg jag att vi måste ha ett väldigt gott decenium för att jag ska hinna få ihop en portfölj som jag kan leva på. Om 20 år ser den anständigare ut, men jag har svårt att se att jag faktiskt skulle hinna, i det stora hela, att kunna skapa en pålitlig pengamaskin som skapar mig frihet.

Det är klart att jag kan dra ned på levnadsstandard och leva på ägg och havregryn. Men där är jag inte och självändamålet saknas faktiskt. Idag i alla fall. Guldkanten kommer antingen att kunna innebära ett gott liv som pensionär där jag är, eller omsättas i något trevligt boende i varmare klimat. Någonstans på en klipphylla mellan Nice och Monaco kanske?

Alternativ fyra är också viktigt för mig. Jag kan sätta pengarna på ett bankkonto, men jag vill hellre ta en kalkylerad risk och låta pengarna växa om jag skulle behöva lämna ifrån mig dem i förtid.
  • Aktier eller fonder? 
    • Bättre/sämre avkastning, nischat eller index?
    • Både och? Varken eller?
    • Viktning, diversifiering och riskhantering.
Initialt tänkte jag mig 50% fonder och 50% aktier. Det var också så jag fördelade pengarna. Jag valde att använda Avanzas portföljgenerator för fonderna. Aktierna letade jag i Large Cap, med tonvikt på investmentbolag (som fondliknande riskspridare), bank och fastighet. Med fördel utdelande aktier för att mer påtagligt kunna se en ränta-på-ränta-effekt. Mitt sista kriterium var att jag skulle antingen förstå hur det är att vara kund till något av företagen, eller att jag har insyn i vad som driver företagen att göra vinst.

Det tog knappt en månad tills jag drog ned antalet fonder och flyttade till aktier istället. Det var roligt att titta på dagskurser och sänka GAV där skäl fanns, samtidigt som jag försökte nå en viktning som jag tyckte var rimlig mellan de olika innehaven.

Idag är min fördelning 70% aktier/30% fonder. Jag siktar på att ha ungefär 20% i fonder och 80% i aktier. Aktiefonderna står för hel del diversifiering. Eftersom jag satsar en hel del, just nu, på investmentbolag, så får jag indirekt diversifiering även där.

Jag har ingen avsikt att leta nischaktier. Den bransch jag kan, kan jag ärligt talat för dåligt för att kunna fokusera på. Dessutom upplever jag stundom att det är en bransch som är präglad av en viss del bluff och båg. Jag är däremot sugen på att ta mig tiden att fantisera om vad framtiden kan ha i sitt sköte och spekulera i små poster utifrån det.

Däremot saknar jag direkta innehav i skog, medicin och fin- eller fultech. Här har jag kompletteringsplaner att forma under det kommande året.
  • Hur många enskilda innehav? 
    • Avanzas portföljgenerator ger 10 fonder. Ofta överlappande för att diversifiera. Tittar man på innehållet i en del av dessa överlappande fonder känns det som onödig redundans.
    • För aktier har jag sett rekommendationer på minst, eller omkring 15 aktier för att inte lägga alla ägg i samma korg. 
Jag har idag 14 aktier och 5 fonder i portföljen

Jag tänker över tid utöka antalet aktieinnehav. Av flera skäl. Jag kommer inte att kunna hålla reda på ens ett fåtal bolags fundamenta. Därför måste jag diversifiera mera. Helt enkelt för att minska känsligheten för att ett enskilt innehav går åt skogen. Jag har ingen övre gräns. Jag tänker mig inte heller en undre gräns. Jag tänker fortsätta titta på olika bolag under det kommande året och ta in sådana jag tror är stabila över tid.

När jag snokar runt på bloggar kan jag se att många visar upp sina checklistor för att ta in bolag i sin portfölj. Det är kul och inspirerande. Framgent måste jag formalisera en sådan lista jag med. Den finns i bakhuvudet, men den är nog inte särskilt rationell och definitivt inte formell.

Fonderna kommer jag nog att fördela om över tid. Jag har lyckats väl med timing i min PPM-portfölj och jag tänker mig att jag skulle kunna fortsätta att ha en bra känsla för hur nischade fonder, specifikt mot geografiska områden, kan tänkas utvecklas. Det är helt ok att läsa: "Jag har haft tur", för det är mycket möjligt. Men jag har inte haft "otur" hittills.
  • Aktieportföljstyp?
    • Utdelningsaktier?
    • Leta mångdubblare?
    • Indexbaserat?
Alla ovanstående. Jag vill ha utdelning, för det är kul. Aktier som ger utdelning har ett semiosynligt mervärde som inte är att underskatta. Jag är också sugen på att se mig om, i högre grad, efter aktier som ger utdelningar månads- eller kvartalsvis. Det medför också att jag troligen tvingas till bättre research då jag måste titta utanför Sveriges börser i högre grad. Det medför i sin tur att jag måste förstå valutarisk och skaffa mig bättre kunskap om vad som påverkar valutor. Det ser jag fram mot att försöka förkovra mig i.

Jag vill leta mångdubblare. Dessa får gärna stå för ett minimal del av portföljen. Som krydda har jag sett det beskrivas som. Men jag vill göra bra research för det, inte bara ta frimärksaktier. Den här delen är direkt avhängig att jag faktiskt tar mig tid att fantisera om framtiden 1

Under den här korta tiden jag nu spekulerat inser jag att jag letat efter stora och relativt stabila bolag. Så jag har inget mot att handla aktier som återfinns i ex OMX30. Men det är inget krav. Och jag skulle inte försöka spegla något index heller. Indexen är matematiska och artificiella. Min portfölj ska vara genomtänkt. Nu har jag ingen som helst tro på att jag skulle slå index. Tja, något index. Men det vore dumt att inte försöka.

Sammanfattningsvis:
  • Jag vill inte leva som fattigpensionär.
  • Jag kommer att ha både fonder och aktier, med vikt mot aktier.
  • Jag strävar efter att ha trygghet och ligga omkring index.
  • Jag ska formalisera en checklista för bolag som kan kvala in i portföljen. 
  • Jag ska vara öppen för att handla på fler marknader än den svenska.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar