Leta i den här bloggen

2017-09-28

Månadsrapport September 2017

Tjuvstart!

Månaden är ju inte över. Om jag kunde ta ut rapporter dygnet runt från Avanza skulle jag gjort det här i morgon. Men nu går ju inte det, så ...
(All grafik baseras på perioden sedan 2017-08-01, inte endast föregående månad. Just nu gör jag bedömningen att presentationen får visa hur det gått sedan start.)

Pensionsspar I (IPS) [Strategi: Utdelningsportfölj]


 
Fladdrigt men med anständig finish. Nu har jag bytt DJ World Index som jämförelseindex, även om det säkert finns något bättre. Just nu väljer jag endast av de som finns enkelt tillhanda hos Avanza, så så här fick det bli. Föregående månads ackumulerade utdelningar återinvesterades.
För månaden landade det på utdelningar om sammanlagt 409,78 kr med 52,43 kr avdragen källskatt. 

Det ser ut som de senaste dagarnas återhämtning av USD/SEK har gjort lite för en skjuts på slutet. Annars är det bara smärre fluktationer. Inga rusningar och inga rejäla dyk.






Dotterns sparbössa (KF) [Strategi: Avart av The Magic Formula]


I den här portföljen har jag behållit det jämförelseindex jag använde tidigare. Inte nödvändigtvis en charmerande syn, men portföljen jobbar på att komma ikapp.
Här känner jag inte att The Magic Formula har gjort mig en tjänst då den plockade ut FING B åt mig. Men. Trots det innehavet vacklar inte portföljen nämnvärt. Förra månaden klagade jag på att den plockat ut SAS också. Så... Diversifiering har den lyckats bra med i alla fall.
Uppgångarna i SAS, Mycronic, NovoNordisk och HIQ ser ut att kompensera väl för blysänket FING i jämförelse med index.
Nåväl, 10 månader kvar till ombalansering. Hittills är det här en rolig portfölj att titta på. Det sticker i ena änden och dippar i den andra, nästa dag, nästan tvärtom. Den känns hyfsat index-stabil, vilket också grafen vittnar om. Månatlig insättning samt utdelning (27,92 kr) hamnade i SSM Holding respektive JM.




Pensionsspar II (ISK, KF, Lendify)


Ni vet den där strategin som baseras på min analysplattform som fortfarande inte är klart. Men det återkommer jag till. Fördelningen idag är 25% hos Lendify, 25% i fegplaceringar samt nästan 50% likvid. Till höger syns det hur det gått om man placerat fegt. Här tror jag dessutom att dollarkursen gjort det mesta av jobbet.
Ytterligare köp i Guld, Silver, Platinum och Palladium, samt Horizons NASDAQ 100 Covered Call ETF skedde under månaden. Utdelning landade på 188,61kr.

Analysplattformen

Kommer nog att börja användas till veckan. Alla indikatorer, grafer, beräkningar och så vidare ligger nu och myser i databasen och dagliga uppdateringar fungerar som de skall. Nu är det bara det grafiska trynet och uppritande av allting som behövs. Det är också när det är i hamn som jag kommer att beskriva i mer detalj vad strategin verkligen består av.

Och om du är intresserad av teknisk mumbojumbo, läs för all del vidare:
Precis i slutet av min tredje iteration av databasmodellen snubblar jag på ett problem som gör det lite besvärligare än vad jag planerat för att få saker och ting smidiga. Jag är ofantligt trött på att skriva SQL-satser och nu är jag uppe i över 30 tabeller med ett antal vyer. Så, i tanken har jag redan börjat titta på den fjärde generationen av databasmodell - vilket också kommer att bli ett faktiskt krav för att klara det jag vill att den ska nedan.

Fördelen med alla de här iterationerna är förstås att kodbasen minskar för varje varv och i takt med att jag leker så hittar jag också nya sätt att lösa gamla problem på. Eftersom jag inte planerat att någon annan någonsin ska använda det här har jag inte heller särskilt stora krav på svarstider. Det finns inget realtidsdata inblandat och ingenting kommer att handlas på knäreflex.

Så vad det mig anbelangar får den gärna stå och jobba hela natten och presentera något snyggt i ett epostmeddelande varje morgon om hur jag borde göra och tänka och vart Nordens börser pekar.
Som det är just nu beräknas någonstans omkring 6000 indikatorer vid varje dygns uppdatering. När jag gått i mål om någon vecka kommer antalet tolkade charts och indikatorer ligga någonstans närmare 2 miljoner per dygn. Om jag håller körtider i schack i alla fall.

Until next time!


2017-09-04

Månadsrapport Augusti 2017

Hej igen. Kul att du tittade in. Det här är ingen vacker syn, samtidigt är det inte som en bilolycka.

Det här är månadsrapporten för Augusti 2017. Först, en kort sammanfattning:

Efter att ha velat, famlat och snubblat sedan November 2016 bestämde jag mig till sist, främst kanske på grund av att jag insett att jag velat, famlat och snubblat, för att bestämma mig för att faktiskt formulera en långsiktig strategi. Jag kunde däremot inte bestämma mig för vilken. Då jag inte är den typen som gillar att lägga alla ägg i samma korg så bestämde jag mig för att prova tre olika strategier för mina tre olika portföljer.

Två av portföljerna har en horisont på 20-25 år (typ pensionssparande) och en har en horisont på ungefär 15 år (dotterns sparbössa). De strategier jag valt att testa och utvärdera är då:

IPS (Pensionsspar I): Utdelningsportfölj med återinvestering, främst för att det är så ofördelaktigt att själv fylla på med pengar till ett IPS.

KF (Dotterns sparbössa): En habrovink på The Magic Formula, där urvalet skett från Svensk, Dansk och Finsk Large Cap samt Svensk Middle Cap. Det innebär att jag inte fått de allra högst rankade papperen enligt formeln, men jag utgår från den kombination av listor som givit bäst avkastning historiskt baserat på formeln (och Börsdata.se). Jag har valt att ta ut de 20 högst rankade aktierna från listorna ovan.

ISK+KF (Pensionsspar II): Ska använda min egenhändigt programmerade analysplattform som kommer att baseras främst på RS (Relative Strength) och andra trender. Mestadels TA med andra ord. Jag har också tänkt att handla med optioner om tillfällen uppenbarar sig.

Eftersom jag i princip satte igång med dessa realiseringar av strategi under tidig augusti 2017, så tittar jag inte på graferna längre tillbaka än så.

Pensionsspar I

Det kunde ha varit värre. Jag håller mig i närheten av index i alla fall. Utdelningarna under Augusti (197kr) hjälpte väl en pytteliten smula. Med tanke på mängden utsocknes värdepapper borde jag kanske använda ett annat jämförelseindex.

Det känns lite sorgset, ändå, att på listan över bästa innehav så finns ett antal som backat. Men, för bövelen, valutarisken visar sig här från en dålig sida, vilket naturligtvis också påverkar utdelningarna. Dock, återigen, det kunde ha varit värre.

Fördelningen för rapportperioden ser ut så där. Tanken är att de svenska innehaven ska skruvas ned över tid, men inte till vilket pris som helst. Just nu har jag ingen avsikt att justera.









Dotterns sparbössa


 



Dotterns sparbössa följer också index väl. Även här, då det finns ett antal utrikiska innehav, borde jag antagligen ändra till ett annat jämförelseindex.



Inte lika mycket förlorare i vinnarlistan här. Och ja, The Magic Formula indikerade att Fingerprint skulle vara med. Det fanns nog sämre tillfällen att gå in än när jag gjorde det.
Förutom återinvesteringar och den månatliga insättningen av barnbidrag så kommer inte själva papperen att ändras förrän månadsskiftet juli/augusti 2018.



I den här portföljen finns en kvarleva från en svunnen tid (dvs innan realiseringen av strategin) i form av den nära nog 10% viktade Hannon Armstrong Sustainable Infrastructure.
Den kommer att få ligga kvar ännu ett tag trots att den är "i vägen" för strategin.

Handen på hjärtat, The Magic Formula tog fram ett antal bolag som jag inte själv skulle ha valt ut, bland annat Fingerprint, HM och SAS. Men jag vill ge den här strategin några år (och ombalanseringar) för att kunna utvärdera den.


Pensionsspar II

Min analysplattform är fortfarande inte klar. Jag går nu genom den tredje versionen av databasmodell - då jag upptäckte att det inte var lämpligt normaliserat. Det finns så mycket annat att göra dessutom. På något vis, även om jag kanske missat något bra köpläge så är det inte helt uppåt väggarna.


I den här portföljen (helt sammantaget) är 25% placerade hos Lendify. Jag har också under månaden valt att sätta några kronor i rullning i väntan på mig själv, främst i råvaror och en intressant ETF.


Det har inte varit så mycket action i portföljen och endast ett fåtal papper finns i den. Dock, så har de inte presterat sämre än index.




Så här ser de "bästa" innehaven ut. Det som saknas i listan är Mackmyra som jag nu klev ut ur. Efter deras Q2 blev till och med jag tvungen att dra öronen åt mig. Skuldsättningen minskar inte riktigt i den takt jag önskar och de batcher man ger ut är lite för små i volym. Jag förstår varför Mackmyra agerar som de gör, men jag tror att prisbilden behöver justeras och då kliver jag möjligen på igen då priset i högre grad kan motsvara framtida möjligheter. Ca 40% upp var aktien när jag klev ur.

De likvida medlen är mer torrt krut än vad jag önskar, så klart. Men innan jag kan göra slag i saken får jag ta och programmera klart. Det känns inte riktigt som att augusti var den bästa månaden att vara all-in heller, oavsett vad Kavastu säger.







Och så här såg avkastningen ut hos Lendify under augusti. Allt återinvesteras i nya lån löpande. Jag har satt en gräns om att detta inte ska springa ifrån en fjärdedel av den totala portföljens värde. Så det kommer att bli uttag från Lendify om det springer iväg. Men det känns inte som att det är runt hörnet och jag vill att den här snöbollen ska få rulla och ta fart hur som helst.


Jag fyllde inte på Pensionsspar II den här månaden för att det är relativt poänglöst att öka likvider (och schablonskatt) utan att ha något att placera i. Sparkvoten gick direkt till amortering på mitt sämsta lån. Vilket förstås innebär, på strax under ett års sikt, att insättningarna kan öka rejält när lånet är färdigbetalt.

Det var allt för denna gång. Inget är på väg att barka åt helvete och jag bidar min tid. 15-25 år kvar tills slutresultatet är klart.