Leta i den här bloggen

2017-12-21

Uppsamlingsrapport

Jag hoppade över både oktober- och novemberuppdateringarna. Någonting som gick världen helt förbi. Och det gör ingenting.

Men det har hänt en del sedan sist:

Lendify

I och med att Lendify införde sin andrahandsmarknad för låneportföljer tog jag direkt chansen att avyttra mina två avartsportföljer. Dels hade jag en autoinvestportfölj för lån med löptid på 1 år. Den portföljen slutade jag att mata väldigt fort just då antalet lån med löptid på ett år var så få. Den portföljen innehöll endast ett lån.

Min huvudportfölj, det vill säga de lån jag hade utan "säkerhet", dvs utan kreditfond, avyttrade jag också just för att jag faktiskt inte ville ha lån utan den säkerheten Lendify erbjuder i autoinvestkonton.

Jag flyttade därefter över medel till min autoinvestportfölj för lån med löptid på 3 år för att innehålla de 25% jag tänkt mig ska ligga räntebärande (resterande 75% har jag alltså placerade i andra värdepapper av olika slag). Det som blev över flyttade jag tillbaka till Avanza. En helt vanlig balansering med andra ord.

Några veckor senare blev jag lite sned. Jag vet inte om det är tur eller otur, men jag stör mig på att jag inte får välja riskprofil för autoinvesteringar. Även om det säkert är bra med en autopilot som fördelar mina medel på ett sätt som gör att jag kan känna mig trygg och sova gott om natten, skulle jag ändå vilja påverka, i någon mån, hur medlen fördelas. Jag skulle hellre vikta mina placeringar mot kreditnivå C-E än jämt fördelad över hela området (A-F). Min irritation skapades då jag fick ett antal lån med ränta (till mig) om 0,95%. Visserligen räknas alla pengar, men jag bedömer att risken är för stor i förhållande till avkastningen när jag ges så pass låg ränta. Att hålla mig till att själv välja lån är förstås en möjlighet, men den kreditrisken bedömer jag som mycket högre även i förhållande till den högre avkastningen.

Så jag avyttrade även min sista portfölj och förde över pengarna till mina andra värdepappersportföljer.

ETF-Bomben

Under veckan som gått meddelade Avanza, kanske onödigt kryptiskt, att köp av vissa värdepapper utanför EU inte längre skulle vara möjligt. Det är en ny lag som träder i kraft och som ställer högre krav på att de som ställer ut värdepapper ska ha specifik redovisning omkring instrumenten. Något som utanför-EU-bolag inte verkade vara så pigga att finna sig i.

Effekten blir att ett stort antal ETFer (främst vad jag brytt mig om) från stora förvaltare som Vanguard, Blackrock, Global X mfl inte längre kommer att gå att köpa.

Jag kan bara anta att de pengar som kommer från EU varken gör från eller till för dessa förvaltare och att de klarar sig bra med deras återstående marknad, eftersom de valt att inte finna sig i dessa nya krav. Det kan naturligtvis vara så att förvaltarna underskattat eller inte förstått effekten, men jag måste ändå luta mig på en positiv människosyn och gissa att det har varit välinformerade beslut.
Det kan förstås också vara så att det finns någonting att dölja. Återigen, den positiva människosynen. Det borde gå att kunna tjäna pengar utan att bluffa.

Brasklappen var att fram till början av det nya året går det att köpa andelar, därefter endast sälja.

Jag gillar ETFer av flera skäl. Dels finns det en omedelbarhet i köp/sälj. Det finns också så många nischade ETFer som tilltalar mig i hög grad i jämförelse med att plocka ut aktierna själv.

För mitt barns sparande har jag sneglat en hel del på ETFer som jag tror är bra investeringar på längre sikt. Halvledare, robotik och automatisering samt AI är områden som jag tror kommer att växa. Att en förvaltare nosar upp bolag och allokerar och gör så att jag slipper är mycket bekvämt och oftast till rimliga avgifter.

Men barnets portfölj innehöll just nu mitt Magic Formula experiment. Eftersom jag valde en mycket naiv (läs lat) väg till Magic Formula blev det minst sagt suboptimalt. Visserligen har det bara gått fyra månader, men jag kan likväl identifiera några misstag som portföljen fått sona för -på grund av lathet och naivitet.
Lite Due Dilligence och filter hade nog inte skadat när jag plockade ut papperen.
Hur som helst, MF-experimentet fick stryka på foten. Då det finns ett antal papper som gått bra under perioden (ex SAS och Boliden) avyttrade jag dessa och klev istället in i fyra ETFer, att behålla på längre sikt. Resterande papper får ligga kvar just nu. De ETFer jag köpte blev:
  • Global X Social Media ETF
  • Global X Robotics & Artificial Intelligence
  • Janus Obesity ETF
  • VanEck Vectors Semiconductor ETF
Dessa har jag tittat på tidigare och ställt mot sina konkurrenter inom respektive område, så jag vågade kliva på dem utan djupare omstudier. Inte Tjock-ETFen dock. Där hittade jag ingen tydlig konkurrent.

Jag hade också en plan om att arbeta med trender och sektorsrotation på de amerikanska börserna just genom ETFer. Den planen fick skrinläggas tyvärr med den här nyheten, just nu. Lite mer om det nedan och i nästkommande inlägg.

Analysplattformen

Den är klar! Och användbar! Eller, ärligt talat, den innehåller den information jag ville lagra och analysera. Den följer de signaler jag vill och rapporterar det den skall. Den blev faktiskt färdigställd i slutet av oktober.
Och då upptäckte jag det förskräckliga. De svenska/nordiska börserna innehåller för få värdepapper.
Så, nu är det väl dags att beskriva lite vad det är jag gjort och vilka mål jag hade för den här analysplattformen.
Bara lite bakgrund först.
När jag såg @Kavastu posta sina HSI blev jag nyfiken på vad Point and Figure-diagram var. De ser ju skvatt galna ut. Så jag läste på lite, bland annat här. Det gjorde mig tillräckligt nyfiken för att köpa en bok som innehöll lite mer och valet föll på den här boken av Thomas J. Dorsey. I de närmaste inläggen tänker jag berätta mer och djupare om hur jag tänkte mig testa en strategi omkring innehållet i den boken, och andra böcker. Inledningsvis beskriver jag bara vad jag gillade med boken och diagramtypen och vad jag realiserat i min plattform.

Point and Figure är en chart som tolkar balans mellan tillgång och efterfrågan, utan att blanda in volym. Den tittar endast på ett värdes rörelse. Den tar inte heller hänsyn till tid, vilket i sig tar bort en hel del noise. Små kursrörelser fram och tillbaka inom ett visst intervall kommer inte heller att synas i diagrammet. När en kurs faller/stiger tillräckligt mycket så kommer nya X eller O att ritas ut, eller om det blir en teckenvändning så tillkommer en ny kolumn. Men det här är inte undervisning i hur P&F-diagram skapas. Min poäng är att noise försvinner. Jag är inte intresserad av att se små kursrörelser, jag vill se när någonting större händer.

Dorsey använder den här typen av diagram till mycket. T ex hur man tolkar korta och långa trender för att se om marknaden är bullish eller bearish. Ta procentandelen av aktier (eller vilka värdepapper som helst) inom en delmängd av aktier (ex Large, Mid och Small Cap bland svenska aktier) och se hur många av dem som har en köpsignal enligt varje enskild akties P&F-chart. Är andelen aktier med köpsignal stor, då är efterfrågan stor, eftersom aktierna har stigit. Och då är marknaden bullish. Det här är, gissar jag, en av de fem variablerna Kavastu anger att han bygger sitt HSI på.

Vidare tittar Dorsey på andra procentsatser, som hur många aktier handlas över sitt MA150 eller MA50 och ritar återigen ut den här procentsatsen i ett P&F.

Kontentan, och det som tilltalar mig är just att när noise försvinner så kvarstår bara den stora bilden. Man tittar på hur den marknaden/delmängden av marknaden rör sig.

Och det är det min analysplattform gör. Den beräknar den här statistiken (och lite mer) för hela Norden, för varje enskilt land. För varje lista inom varje land. För varje sektor oberoende av land samt varje sektor i varje land. Det ritas charts och signaler tolkas och varje kväll efter att jag stoppat in exportfilen från Börsdata så får jag en blick över hur marknaden ser ut i de stora penseldragen.

Dorsey beskriver också en hel del som hur han använder sig av RS (Relative Strength, blanda inte ihop med RSI) för att jämföra papper med varandra. Sektorer mot varandra. Sektorer mot Landet. För att se vilka sektorer som det är fart i och vilka papper som är starkast inom en sektor eller lista osv.

För att visa jämförelsen mellan två saker (aktie, sektor, bransch etc) använder Dorsey återigen P&F som diagram. Vilket återigen tar bort en hel del noise. När någonting syns i ett diagram så är det en tydlig rörelse i någon riktning. Och kaninhålet blir allt djupare. Dorsey föreslår också olika former av poängsättning för att bedöma hur stark en aktie eller sektor är.

Med en aktie som exempel:
Hur går aktien på egen hand. Trendar den upp eller ned, köp eller säljsignal? Hur står sig aktien mot index? Hur står sig aktien jämfört med andra aktier inom sin sektor? Och ungefär samma analys görs för sektorer, eller branscher. När det gäller index att jämföra mot beräknar jag egna jämnviktade index för alla nordiska börsernas papper tillsammans, för varje sektor, land, lista och relevanta kombinationer därav.

Och det här (och lite mer) har jag nu nästan automatiserat. Om Börsdata kunde släppa till med ett API för att hämta data så skulle jag kunna automatisera resten.

Men det är många sektorer, speciellt i våra grannländer, som inte har tillräckligt många aktier i sig. Ännu värre blir det med fördelning per bransch. Med för få datapunkter blir det väldigt rappligt och det blir, i princip, bara noise. Den svenska listan "Alternativa" innehåller en aktie. Spiltan. Den listan är 100% Bull eller 100% Bear, oftast det föregående. Det finns liksom ingen gråskala där. Och det är synd. Det begränsar utrymmet där det här verktyget blir ett stöd. Men inte till den grad att det är obrukbart.

Jag gillar diagramtypen för att den slätar ut information till breda penseldrag. Det blir ett fint fågelperspektiv och för mig väldigt angenäm grund att utgå från när beslut ska fattas. I nästkommande inlägg, ursäkta tjatet, tänker jag berätta hur jag använder plattformen och hur fundamental analys får vara med på ett hörn. Helt enkelt hur jag just nu väljer att formulera min investeringsfilosofi, strategi och taktik.

Until next time!

2017-09-28

Månadsrapport September 2017

Tjuvstart!

Månaden är ju inte över. Om jag kunde ta ut rapporter dygnet runt från Avanza skulle jag gjort det här i morgon. Men nu går ju inte det, så ...
(All grafik baseras på perioden sedan 2017-08-01, inte endast föregående månad. Just nu gör jag bedömningen att presentationen får visa hur det gått sedan start.)

Pensionsspar I (IPS) [Strategi: Utdelningsportfölj]


 
Fladdrigt men med anständig finish. Nu har jag bytt DJ World Index som jämförelseindex, även om det säkert finns något bättre. Just nu väljer jag endast av de som finns enkelt tillhanda hos Avanza, så så här fick det bli. Föregående månads ackumulerade utdelningar återinvesterades.
För månaden landade det på utdelningar om sammanlagt 409,78 kr med 52,43 kr avdragen källskatt. 

Det ser ut som de senaste dagarnas återhämtning av USD/SEK har gjort lite för en skjuts på slutet. Annars är det bara smärre fluktationer. Inga rusningar och inga rejäla dyk.






Dotterns sparbössa (KF) [Strategi: Avart av The Magic Formula]


I den här portföljen har jag behållit det jämförelseindex jag använde tidigare. Inte nödvändigtvis en charmerande syn, men portföljen jobbar på att komma ikapp.
Här känner jag inte att The Magic Formula har gjort mig en tjänst då den plockade ut FING B åt mig. Men. Trots det innehavet vacklar inte portföljen nämnvärt. Förra månaden klagade jag på att den plockat ut SAS också. Så... Diversifiering har den lyckats bra med i alla fall.
Uppgångarna i SAS, Mycronic, NovoNordisk och HIQ ser ut att kompensera väl för blysänket FING i jämförelse med index.
Nåväl, 10 månader kvar till ombalansering. Hittills är det här en rolig portfölj att titta på. Det sticker i ena änden och dippar i den andra, nästa dag, nästan tvärtom. Den känns hyfsat index-stabil, vilket också grafen vittnar om. Månatlig insättning samt utdelning (27,92 kr) hamnade i SSM Holding respektive JM.




Pensionsspar II (ISK, KF, Lendify)


Ni vet den där strategin som baseras på min analysplattform som fortfarande inte är klart. Men det återkommer jag till. Fördelningen idag är 25% hos Lendify, 25% i fegplaceringar samt nästan 50% likvid. Till höger syns det hur det gått om man placerat fegt. Här tror jag dessutom att dollarkursen gjort det mesta av jobbet.
Ytterligare köp i Guld, Silver, Platinum och Palladium, samt Horizons NASDAQ 100 Covered Call ETF skedde under månaden. Utdelning landade på 188,61kr.

Analysplattformen

Kommer nog att börja användas till veckan. Alla indikatorer, grafer, beräkningar och så vidare ligger nu och myser i databasen och dagliga uppdateringar fungerar som de skall. Nu är det bara det grafiska trynet och uppritande av allting som behövs. Det är också när det är i hamn som jag kommer att beskriva i mer detalj vad strategin verkligen består av.

Och om du är intresserad av teknisk mumbojumbo, läs för all del vidare:
Precis i slutet av min tredje iteration av databasmodellen snubblar jag på ett problem som gör det lite besvärligare än vad jag planerat för att få saker och ting smidiga. Jag är ofantligt trött på att skriva SQL-satser och nu är jag uppe i över 30 tabeller med ett antal vyer. Så, i tanken har jag redan börjat titta på den fjärde generationen av databasmodell - vilket också kommer att bli ett faktiskt krav för att klara det jag vill att den ska nedan.

Fördelen med alla de här iterationerna är förstås att kodbasen minskar för varje varv och i takt med att jag leker så hittar jag också nya sätt att lösa gamla problem på. Eftersom jag inte planerat att någon annan någonsin ska använda det här har jag inte heller särskilt stora krav på svarstider. Det finns inget realtidsdata inblandat och ingenting kommer att handlas på knäreflex.

Så vad det mig anbelangar får den gärna stå och jobba hela natten och presentera något snyggt i ett epostmeddelande varje morgon om hur jag borde göra och tänka och vart Nordens börser pekar.
Som det är just nu beräknas någonstans omkring 6000 indikatorer vid varje dygns uppdatering. När jag gått i mål om någon vecka kommer antalet tolkade charts och indikatorer ligga någonstans närmare 2 miljoner per dygn. Om jag håller körtider i schack i alla fall.

Until next time!


2017-09-04

Månadsrapport Augusti 2017

Hej igen. Kul att du tittade in. Det här är ingen vacker syn, samtidigt är det inte som en bilolycka.

Det här är månadsrapporten för Augusti 2017. Först, en kort sammanfattning:

Efter att ha velat, famlat och snubblat sedan November 2016 bestämde jag mig till sist, främst kanske på grund av att jag insett att jag velat, famlat och snubblat, för att bestämma mig för att faktiskt formulera en långsiktig strategi. Jag kunde däremot inte bestämma mig för vilken. Då jag inte är den typen som gillar att lägga alla ägg i samma korg så bestämde jag mig för att prova tre olika strategier för mina tre olika portföljer.

Två av portföljerna har en horisont på 20-25 år (typ pensionssparande) och en har en horisont på ungefär 15 år (dotterns sparbössa). De strategier jag valt att testa och utvärdera är då:

IPS (Pensionsspar I): Utdelningsportfölj med återinvestering, främst för att det är så ofördelaktigt att själv fylla på med pengar till ett IPS.

KF (Dotterns sparbössa): En habrovink på The Magic Formula, där urvalet skett från Svensk, Dansk och Finsk Large Cap samt Svensk Middle Cap. Det innebär att jag inte fått de allra högst rankade papperen enligt formeln, men jag utgår från den kombination av listor som givit bäst avkastning historiskt baserat på formeln (och Börsdata.se). Jag har valt att ta ut de 20 högst rankade aktierna från listorna ovan.

ISK+KF (Pensionsspar II): Ska använda min egenhändigt programmerade analysplattform som kommer att baseras främst på RS (Relative Strength) och andra trender. Mestadels TA med andra ord. Jag har också tänkt att handla med optioner om tillfällen uppenbarar sig.

Eftersom jag i princip satte igång med dessa realiseringar av strategi under tidig augusti 2017, så tittar jag inte på graferna längre tillbaka än så.

Pensionsspar I

Det kunde ha varit värre. Jag håller mig i närheten av index i alla fall. Utdelningarna under Augusti (197kr) hjälpte väl en pytteliten smula. Med tanke på mängden utsocknes värdepapper borde jag kanske använda ett annat jämförelseindex.

Det känns lite sorgset, ändå, att på listan över bästa innehav så finns ett antal som backat. Men, för bövelen, valutarisken visar sig här från en dålig sida, vilket naturligtvis också påverkar utdelningarna. Dock, återigen, det kunde ha varit värre.

Fördelningen för rapportperioden ser ut så där. Tanken är att de svenska innehaven ska skruvas ned över tid, men inte till vilket pris som helst. Just nu har jag ingen avsikt att justera.









Dotterns sparbössa


 



Dotterns sparbössa följer också index väl. Även här, då det finns ett antal utrikiska innehav, borde jag antagligen ändra till ett annat jämförelseindex.



Inte lika mycket förlorare i vinnarlistan här. Och ja, The Magic Formula indikerade att Fingerprint skulle vara med. Det fanns nog sämre tillfällen att gå in än när jag gjorde det.
Förutom återinvesteringar och den månatliga insättningen av barnbidrag så kommer inte själva papperen att ändras förrän månadsskiftet juli/augusti 2018.



I den här portföljen finns en kvarleva från en svunnen tid (dvs innan realiseringen av strategin) i form av den nära nog 10% viktade Hannon Armstrong Sustainable Infrastructure.
Den kommer att få ligga kvar ännu ett tag trots att den är "i vägen" för strategin.

Handen på hjärtat, The Magic Formula tog fram ett antal bolag som jag inte själv skulle ha valt ut, bland annat Fingerprint, HM och SAS. Men jag vill ge den här strategin några år (och ombalanseringar) för att kunna utvärdera den.


Pensionsspar II

Min analysplattform är fortfarande inte klar. Jag går nu genom den tredje versionen av databasmodell - då jag upptäckte att det inte var lämpligt normaliserat. Det finns så mycket annat att göra dessutom. På något vis, även om jag kanske missat något bra köpläge så är det inte helt uppåt väggarna.


I den här portföljen (helt sammantaget) är 25% placerade hos Lendify. Jag har också under månaden valt att sätta några kronor i rullning i väntan på mig själv, främst i råvaror och en intressant ETF.


Det har inte varit så mycket action i portföljen och endast ett fåtal papper finns i den. Dock, så har de inte presterat sämre än index.




Så här ser de "bästa" innehaven ut. Det som saknas i listan är Mackmyra som jag nu klev ut ur. Efter deras Q2 blev till och med jag tvungen att dra öronen åt mig. Skuldsättningen minskar inte riktigt i den takt jag önskar och de batcher man ger ut är lite för små i volym. Jag förstår varför Mackmyra agerar som de gör, men jag tror att prisbilden behöver justeras och då kliver jag möjligen på igen då priset i högre grad kan motsvara framtida möjligheter. Ca 40% upp var aktien när jag klev ur.

De likvida medlen är mer torrt krut än vad jag önskar, så klart. Men innan jag kan göra slag i saken får jag ta och programmera klart. Det känns inte riktigt som att augusti var den bästa månaden att vara all-in heller, oavsett vad Kavastu säger.







Och så här såg avkastningen ut hos Lendify under augusti. Allt återinvesteras i nya lån löpande. Jag har satt en gräns om att detta inte ska springa ifrån en fjärdedel av den totala portföljens värde. Så det kommer att bli uttag från Lendify om det springer iväg. Men det känns inte som att det är runt hörnet och jag vill att den här snöbollen ska få rulla och ta fart hur som helst.


Jag fyllde inte på Pensionsspar II den här månaden för att det är relativt poänglöst att öka likvider (och schablonskatt) utan att ha något att placera i. Sparkvoten gick direkt till amortering på mitt sämsta lån. Vilket förstås innebär, på strax under ett års sikt, att insättningarna kan öka rejält när lånet är färdigbetalt.

Det var allt för denna gång. Inget är på väg att barka åt helvete och jag bidar min tid. 15-25 år kvar tills slutresultatet är klart.

2017-08-03

Strategiimplementation och min analysplattform

Nu har jag börjat realisera mina strategiexperiment. Hujedamig.


Som kommentar till mitt förra inlägg fick jag ett svar på Twitter att det kanske blir onödigt mycket marginalskatt om jag börjar ta ut IPS innan jag slutat arbeta. Det kan det nog bli. Jag trodde, naturligtvis helt felaktigt, att det endast skulle bli normal skattesats för vinst på kapital. Inte att det skulle räknas mot min inkomst.


Jag tänkte att jag skulle räkna på det lite. Eftersom jag redan betalar lite extra till staten ändå i och med min normala inkomst av arbete finns det antagligen skäl att räkna lite på att löneväxla mot tjänstepension. Men det finns så många andra roliga saker att göra. Egentligen borde jag väl räkna på det redan nu, för varje månadslön innebär en principiell "förlust". Å andra sidan kan jag vänta tills hushållets inkomst ökar istället för att nalla på någonting annat. Frun i huset har ju förhoppningsvis ett arbete nästa år, istället för som nu, "avlönad" av CSN.


Dotterns portfölj (KF)



Nåväl. För dotterns portfölj valde jag att gå på The Magic Formula. Pengarna ska ligga i bra många år och Greenblatts formel har dels fördelen av att den historiskt givit bra avkastning över tid, samt att den innehåller få transaktioner. Nästa år (2018) efter Q2-rapportperioden är det dags att plocka fram en ny lista från borsdata.se och allokera om. Jag valde, för att inte behöva göra gigantiska djupdykningar i fundamenta, att gå på den strategilista som borsdata.se gav mig, dock begränsad till Large Cap (eller motsvarande) hos våra nordiska grannar, samt Large och Medium Cap i Sverige. Historiskt har den grupperingen haft absolut bäst avkastning - om jag kunde använda borsdata.se på rätt sätt i alla fall.
Fördelen med att hålla mig till de stora listorna är förstås att bolagen kanske har lite mer stabilitet, tja, ni vet, som FING, ERIC och HM. Höhö.
Nackdelen är att i The Magic Formula-rankingen så tappar man många bolag som ligger högt upp när man begränsar listorna. Så jag bryter lite mot formeln, men hoppas att det inte går käpprätt åt helvete i alla fall. De utplockade aktierna ligger i alla fall bland de högsta 10% av nordens aktier i formelns ranking. Och det här blev innehaven:
  • Acando B
  • Besqab
  • Boliden
  • Electrolux B
  • Fingerprint Cards B (eek!)
  • HM B
  • HiQ
  • JM
  • KappAhl
  • Lucara Diamond Corp
  • Mycronic
  • Neste Oyj
  • Nobia
  • Novo Nordisk B
  • Pandora
  • SAS
  • SCA B
  • SSM Holding
  • Swedish Match
  • Vestas Wind Systems
Förhoppningen här är att jag kan hålla mig till "deadline" nästa år och inte pilla så mycket. Sitta still och ha förtröstan. Det är dåligt med fallback här och diversifieringen är ju so-so. Men jag håller ett öga på trend och moment och om det kommer signaler om ett allvarligare kast nedåt, så blir det omallokering till tryggare alternativ. Som kassa. Det gäller naturligtvis för alla portföljerna.


IPS



I min IPS tänkte jag gå på direktavkastning. Jag har också några svenska innehav kvar där sedan tidigare som har anständig avkastning eller som jag tror är bra innehav för tillväxt framöver.


Ungefär 65% är allokerat till nordamerikanska direktavkastare, resten i de svenska innehaven:
  • Boston Pizza Royalties Income Fund
  • Canadian Imperial Bank of Commerce
  • Castellum
  • Corus Entertainment Inc
  • Decisive Dividend Corp
  • Dream Global REIT
  • Handelsbanken B
  • Investor B
  • Kinnevik B
  • Northwest Healthcare Properties REIT
  • Omega Healthcare Investors Inc
  • Realty Income Corp
  • Skanska B
  • Swedish Match
  • TransAlta Renewables Inc
Här har jag ingen tydlig plan för omallokering, vilket jag behöver åtgärda. Tillsvidareplanen är att låta bli att pilla alls och endast återinvestera utdelningarna.


Min huvudsakliga portfölj



Och så till sist min egen sparportfölj (ISK + KF). Här vill jag testa min analysplattform, ni vet, den som jag sade skulle vara klar om en vecka för snart två månader sedan. Här finns det inga strategiska allokeringar ännu. För jag är inte klar. Istället för en uppräkning av innehav blir det därför en förteckning av saker jag påmints om att hata i programutvecklingssvängen:
  • Det är 2017. Hur fan kan det fortfarande vara ett problem med teckenuppsättningar?
  • MySQL har inget väsentligt stöd för fönsterfunktionalitet och statistiska funktioner. Att byta till en annan databas är inte så klurigt, förutom att den SQL som fungerar i MySQL inte alltid är ANSI SQL. Och jag har inte använt ANSI SQL... Upptäckte jag.
  • Ibland är det klurigare än vad jag tänkt mig att göra dynamiska sidor utan omladdningar (tänk Google Calendar eller GMail)
Men det går framåt. Och det blir nog bra när jag är i mål. Just nu, som börsen surat under Juli månad, stör det mig inte nämnvärt att jag ligger absolut majoritet likvid.

2017-07-06

Strategi x3?

Halvårsuppdateringen fick vänta lite. Det kom semester mellan. Och här gäller inte #sparadkrona. Dottern är ung nu. Så äventyrsbad, hotell och glass är vad dagarna består av. Läsa böcker också förstås; det har blivit tre till börsrelaterade sådana.

  • The Little Book That Beats The Market. J Greenblatt
  • Value Investing For Dummies. Peter J. Sander och Janet Haley och
  • The Strategic Dividend Investor. D Peris
Dessa böcker gav också nya perspektiv att fundera över. Jag har fortfarande inte landat riktigt i vad jag vill, men jag börjar i alla fall ha en ide.

Låt mig, först återkomma till mina förutsättningar: Jag är 43 år gammal och började aktiespara alldeles för sent. Jag kommer sannolikt inte nå ett sådant kapital att jag kan klassa mig som fri, i alla fall inte med min definition.
Jag räknar med att gå i pension vid 67. Det blir kanske tidigare, möjligen senare, men det är vad jag utgår från just nu.
Det här är de tre portföljer jag sköter just nu:

IPS, värde 120'. Sparhorizont 12-17 år. Jag tänker mig att plocka ut pengar så fort jag kan för att kunna placera om i något mer förmånligt som ex ISK. Min tanke är att eftersom det blir skattat fullt ut, sparar jag några slantar om jag tar ut det innan pengarna växer ännu mer. Jag kanske gör en tankevurpa här, berätta i så fall gärna det för mig. Inom de närmaste 12 åren i alla fall.
Ett annat faktum här är ju att jag själv inte kan/kommer att fylla på den här portföljen med pengar. Det styr i viss mån vilken strategi jag borde använda.

KF-Barn: Värde omkring 65'. Dotterns framtidssparande. Horizont 15 år ungefär. Fylls på med barnbidrag samt pengagåvor årligen, omkring 7500 per år, uppskattar jag. Målet med sparandet beror på vem hon växer upp till att bli. Kanske ett års studier utomlands, kanske insats till lägenhet. Vad vet jag.

Mitt "pensionsspar" som består av en KF och en ISK. Samlat värde omkring 120'. 25% har jag placerat hos Lendify i min tolkning av Grahams "spara i obligationer". 
Horizonten är här 24 år och jag fyller på med 1 000 - 4 000 per månad.

Eftersom horizonten är över 10 år i alla fallen, och jag är en n00b när det gäller investering/aktiesparande, så tänker jag experimentera innan jag ger upp helt och lägger rubbet i indexfonder.

Så här tänker jag just nu:

I IPSen, där nya pengar inte kommer in tänker jag mig köra en utdelningsportfölj, just för att få kapital att växa. Tanken är att inte göra så mycket trading, utan mest låta den vara och återinvestera utdelning. Eftersom horizonten är relativt kort bör jag lägga tonvikt på bolag med högre direktavkastning än de som har hög utdelningstillväxt, helt enkelt för att jag inte tror att tillväxten kommer att hinna ikapp. Återigen, gör jag ett feltänk, berätta det gärna för mig.

Jag tänker mig att jag kommer att screena efter The Magic Formula i kombination med direktavkastning över 4%, så får vi se vad det kommer att landa. Inget är skrivet i sten. Visar det sig att det är inkompatibelt, så får jag funderas om.

I barnets portfölj ligger idag en majoritet ETFer riktade mot framtid. Halvledare, Sociala Medier, Cybersecurity, Robotics och AI. Helt enkelt där jag tror att framtiden finns på 15 års sikt. Eftersom det fylls på i den här portföljen regelbundet skulle egentligen månadssparande vara att föredra men jag tror fortfarande att jag kan slå index... Här lutar jag åt att hitta en bas i befintliga ETFer och utöver det någon korsning av Graham, Greenblatt och Buffet. Dvs värdeinvestering.

I min egen pensionsportfölj tänker jag leta fram de starkaste sektorerna och i dessa de starkaste aktierna. Tills en början kommer norden att vara slagfältet. Därefter, om min analysplattform fungerar, vidgar jag vyerna. Eller så blir det indexfonder...

Min analysplattform innehåller nu all den information den ska. Nu ska jag mest ordna så att jag kan få se det jag behöver på lämpliga vis. I läslistan ligger nu också några böcker om AI. Vi får se om det kan ge några intressanta infall.

Hur som helst, det här är vad jag lutar år att testa ett tag framöver. Visar sig en metod suga ger jag upp den. I motsats, visar sig någon vara överlägsen, blir den kanske återanvänd.

Tänker jag fel? Berätta det gärna för mig!

2017-06-18

Bloggstillestånd

 Det har varit stillestånd här på bloggen, men jag har inte varit sysslolös. Under april och maj har jag avverkat tre investeringsrelaterade böcker: The Intelligent Investor (som inte bara verkar vara standardlitteratur, utan också ska köpas i fysisk form och pryda bokhyllan enligt @Investeraren), Get Rich With Options samt Point and Figure Charting (efter att @Kavastu kittlat min nyfikenhet med dessa underliga diagram).

Dessa böcker kompletterade varandra ganska väl. En om en delmängd av fundamental analys, en om en delmängd av teknisk analys och en om hävstänger i form av optioner.

Den som lärde  mig mest av var TII. Men den som gjorde mig mest nyfiken var P&F. Så till den grad att jag började snickra på en egen analysplattform som kan komma att komplettera mitt användande av borsdata.se.

Sammantaget insåg jag också att det jag inbillade mig var en investeringsstrategi bara var några lösryckta tankar och formulerat i ord mest var en ordsallad av floskler.

Nu skulle det vara snittsigt, förstås, att kunna presentera en strategi, taktiska regler och riktlinjer för allokering, men där är jag inte ännu. Dock har TII påverkat mig en hel del, och jag har flyttat en del till säkrare positioner. Jag ligger också med en hel del kassa just nu, efter att ha insett att min plan (läs slumpmässiga idéer) inte har haft någon stabil grund. Mitt i tjurrusningen, kan man tänka sig?

Jag bedömer att jag kan börja använda min analysplattform inom någon vecka, och då ska vi se om jag kan börja sätta mina pengar, de som inte redan jobbar, i jobb igen. Och jag bör ju ha kunnat formalisera mina personliga tumregler vid det laget. Om analysplattformen faktiskt ger det resultat jag hoppas på borde jag överväga att släppa den publik i någon form, men den dagen, den glädjen.

Just nu har det mest varit roligt att konstruera ett webbsystem igen. Det senaste jag sålde vad 2001 till en av de stora teleoperatörerna, innan dess 1997 till ett större svenskt idrottsmästerskap. Det har hänt lite teknisk utveckling sedan dess. Och jag har lärt mig, genom tvång, massor av SQL under de här två månaderna. Jag var inte direkt någon nybörjare innan heller. Så även om jag har byggt en plattform som tömmer mina portföljer, så har jag fått dubbla lärdomar på köpet. 

Framgent ska jag väl få fingrarna ur och skriva den där analysen om Mackmyra (som mest upp knappa 50% sedan jag först skrev om bolaget), lite skärmbilder på analysplattformen och en uppdatering av mina portföljer för Q2-17. Och naturligtvis ett nytt försök att formulera det svammel som utgör min investeringsstrategi.

Vilken bok borde jag läsa härnäst för att omkullkasta min nya investeringsstrategi?

2017-04-09

Jamen Afrika då?

 Jag har en stark känsla, precis som en del andra, att ett antal av Afrikas länder kommer att ha en rejäl tillväxt de närmaste åren. Med den spådomen i huvudet försökte jag leta upp vettiga fonder i PPM. Till begränsad nytta. Dels har de fonderna, de som jag kunde hitta i alla fall, inget starkt fokus på de länder eller områden jag var intresserad av. En del av dem geggar in Mellanöstern också, vilket jag inte riktigt ser har samma utvecklingspotential. Dels, och det här är värre, ekar orden från Claes Hemberg et al i mitt huvud. "usch för dyra fonder med hög förvaltningskostnad". Det hämmar mig, trots att jag förstår hur matematiken fungerar.

En förvaltare är välkommen att ta ut en hög avgift av mig om de överpresterar. Och när jag tror på en rejäl tillväxt, så bekommer en avgift runt 2% mig inte särskilt mycket.

Jag har gjort liknande fördelningar i PPM tidigare i Latinamerika, Indien samt Ryssland med oförskämd framgång, höga avgifter till trots. Jag vill göra det igen. Den hör gången hittar jag dock inte alls vad jag letar efter. Det känns riktigt trist.

Jag kollade också på Avanza och hittade ett litet större utbud. Men ingen föll mig i smaken där heller vid första anblick, men jag ska läsa på lite mer, och se om jag har skäl att ångra mig.

Någon som har något tips på något jag kan ha missat?

2017-04-06

n00bens kvartalsrapport Q1 2017

I tidigare poster har jag redovisat två av mina fyra portföljer. En ISK och en KF. Nu lägger jag till de två portföljer som jag inte redovisat tidigare; sparande till dottern samt min IPS. Den här gången summerar jag bara rubbet och visar inga egentliga siffror, men när jag hittar någon schysst vy eller får en bra idé på en schysst vy, då kommer jag att visa hela innehavet som portföljer.
Det kommer nog också att ske när jag slutar pilla i portföljerna så ofta som jag gör.

Så här ser det ut för Q1, alla portföljerna tillsammans.


Och det är väl inte så fasligt imponerande. När jag är lite mindre lat och tar mig lite mer tid tänkte jag, likt z2036 ta och redovisa portföljerna, strategierna och tankarna separat. Men det utrymmet har jag inte riktigt möjlighet att ta mig just nu. Men i korthet kan man säga att min IPS-portfölj ligger på par med det horisontella svarta strecket och dotterns portfölj ligger inte långt från index. 

Jag växlade under februari ut aktier och in fonder, vilket gör att följsamheten mot index blivit lite högre. Eftersom jag redan då halkat efter så blir det inte bättre än vad grafen visar. Det här var mina bästa placeringar under Q1-2017:

Inte så mycket att skriva hem om direkt.

Jag funderar konstant på vilka strategier jag vill formulera och hur jag ska realisera dem. Jag har inte kommit i mål. Inte i närheten faktiskt. Portföljerna, sammantaget, är inte i sjunkande trend i alla fall, så jag har lite mer tid att fundera innan jag har något form av tvång att agera.

/Mvh N00ben aka Bambi på hal is.




2017-03-19

Så, vad har hänt efter omstarten?

För det sparande som jag skriver om här har jag en ISK och en KF. Tidigare visade jag en portföljrapport för rubbet. Det kommer jag även framgent att göra. Den är däremot inte det minsta uppdaterad i skrivande stund. Det får komma senare. Jag tänkte dock göra en mitt-i-månaden redovisning här och försöka beskriva hur jag har tänkt:

 Jag klev alltså ur den absoluta mängden av mitt aktiesparande i mitten av Februari. Jag underpresterade mot SIXPRI och det tyckte jag faktiskt inte var det minsta lilla ok. Jag insåg då, när jag tittade lite på alternativa index, att jag underpresterande mot det mesta - inte med mycket, men ändå. Det även med aktier jag tyckte var stabila. Även om jag tycker att fonder är extremt tråkiga. Speciellt indexfonder, varför ska jag själv lalla när någon annan kan lalla åt mig?

Jag fick ett akut lessanfall och krängde i princip rubbet av mina aktier i mitten av Februari. Och placerade om. Så här såg det ut, helt summariskt, den 2017-02-28 (eftersom Avanza inte skapar portföljrapporter mitt i natten):

Aktier: 13,30%
Fonder: 73,07%
Likvid: 13,63%

Fonderna är:
AVANZA ZERO :                                 18,24%
DNB GLOBAL INDEKS:                            23,02%
SWEDBANK ROBUR NY TEKNIK:                     18,40%
POWERSHARES S&P 500 HIGH DIVIDEND PORTFOLIO:  13,41%


De svenska aktierna var en IPO, där jag sålde två tredjedelar på handlingsdatum, med minimal förtjänst. Resten behåller jag som en förhoppning. Jag har kompletterat med Mackmyra, där jag inte har tankat färdigt.
Jag kommer att skriva en spaning om Mackmyra, den kommer även att, till viss del, kompletteras av en spaning av Box. Men vi kan säga så här, deras lager, per liter sprit som ligger på tunna, värderades i nära tid till 47 kr/liter. Bara som en hint, om du skulle handla en dunk med 5 liter hemgjord sprit, så är utpriset normalt 100 kr/liter. Jag är en noob. Det kännetäcknas av mitt användarnamn. Men sprit, gjord av mältat korn, som lagrats minst 3 år på (ek)fat. Det ska inte ha ett värde av 47kr/liter, ens i snitt. Jag är lång i mina investeringar. Eller tja, jag vill vara det. Mackmyra kommer inte att gå omkull. Deras produktion jämte deras lager, öh, jag är en noob. Men jag kan whisky. Det här är undervärderat så det skriker om det på 5-10 års sikt. Så - jag bestämde mig för att jag ska vara med på den här resan. Matematiken och beskrivningen av hur whisky fungerar kommer i ett senare inlägg. Här förstår faktiskt inte gängse investerare hur whisky fungerar. Jag har en edge. Den kommer jag att använda. 

Förutom den svenska förhoppningen (som ligger 10 % back nu på mitt kvarvarande innehav) sitter jag ; Apple, Coca-Cola och Tesla. Tre bolag som är stabila och som kommer att ge mig vinst på lång sikt misstänker jag. Jag borde kanske komplettera med Novo Nordisk om jag ändå har Coca Cola. De två bolagen är ju som ler och långhalm. Det ena ger diabetes (typ 2), det andra behandlar diabetes. Jag har försökt hitta ett benprotesföretag för maximal synergisk effekt. 

Men, som sagt, i min KF har jag minskat likviden i förmån till några kanadensiska och amerikanska utdelare. Mer om det när Mars tar slut och jag uppdaterar min portfölj. 

För övrigt går det inte så mycket bättre med fondinvestering än mina aktieinvesteringar. Jag hankar mig fram tills vidare.

Personligen tror jag att börsen, svensk likväl som global kommer att stiga. Bara för att vi ser ATH, innebär det inte naturligt att kraschen är nära förestående. Det finns, tycker jag, ganska få parametrar som pekar åt det hållet. Det hindrar mig dock inte från att diversifiera. Jag tycker inte att börsen är rolig så länge jag bara träffar krabbgång (för mig rör sig börsen främst i sidled). Så jag har stoppat in 3,75% av min sparportfölj hos Lendify. Och lånränteförhandlingar med mina skitdyra storbank samt kraftigt ökade amorteringar på mina nuvarande lån står för dörren. 

Men mer om det senare.    

2017-03-06

Omstart

I mitten av Februari fick måttet vara rågat. Jag underpresterade mot mitt valda index, så varför håller jag på med aktier? Visserligen spöar jag fortfarande bankkontons räntor, men jag lägger hellre pengar på andra hobbies. Så jag krängde i princip allt (med mestadels små vinster) och lade mig tungt i ett antal fonder. Lite pengar behöll jag dock i börsen för att ha möjligheten att handla på stora och plötsliga kursfall - vilket inte riktigt har inträffat. Jag sover inte sämre på nätterna i alla fall, och utvecklingen är nu bättre än tidigare, även om det inte kittlar i magen lika mycket. För några inlägg sedan gjorde jag en spaning på Softronic. Jag sade de att utan nyheter borde den hålla sig i intervallet 7,75 - 8,25, som den gjort under vintern. Nu står den i 8,85. Utan nyheter. Därför håller jag mig till fonder framgent. Däremot har jag intresserat mig för Mackmyra som jag tycker ser väldigt lågt värderad ut på lång sikt. Det ska jag resonera mer om framöver.

2017-01-29

Diversified, diworsified eller köpgalen aktiehamster?

Alltså, jag hittar långt många fler intressanta bolag att lägga till i min portfölj än bolag som borde åka ut. Jag hittar dessutom dessa intressanta bolag i facket trist-och-tråkig. Det är sällan de trista och tråkiga blir några kursraketer. Å andra sidan blir de också lika sällan platta fall, även om t ex H&M gör ett tappert försök just nu.

Men visst, det finns några få bolag som kommer att få säga adjö inom en snar framtid. Men, jag vill ju bara ha den på vårkanten kommande utdelningen först. Liksom.

Och jag vill ju inte riktigt tänka så. Risken med att sitta på t ex Ericsson fram till den (för våren bantade) utdelningen är ju att den uppgång jag just nu har löper hyfsat stor risk att minska. Och då minska mer än vad den stundande utdelningen ger. Så borde jag behålla Ericsson då om jag nu har ett inriktningsbeslut på att göra mig av med den?

Svaret, i mitt fall, är ett solklart Nja!

Ericsson har (haft) trubbel. 5G kommer att avhjälpa en viss del av trubblet. Omställnings- och besparingsarbetet kommer att hjälpa räkenskaperna. Men kommer Ericsson att kunna ställa om tillräckligt mycket för att vara konkurrenskraftigt i framtiden? Kommer de att vara/bli/hålla sig så pass mycket bättre än konkurrenterna? Någonstans känner jag tvivel inför det. Det är ganska nedvärderande att tänka som jag gör, men när jag tänker på Ericsson är det inte innovation som i Google eller Tesla jag tänker på. Jag associerar snarare till mossa och spindelväv. Som sagt, inte rättvist och troligen inte ens sant, likväl får jag känslan av avslagen öl i munnen.

I morgon hämtar jag hem den lilla vinst jag nått i Ericsson. Telia kommer antagligen att följa efter inte långt senare.

2017-01-23

Analys/Spaning: Softronic

Disclaimers: Jag äger Softronic. Detta är inte en formell analys som du är van att se dem. Det här borde snarare kallas för spaning. 

Om Softronic

Softronic är en typisk halvliten IT-konsult. Jag har spanat genom nyhetsflöde, redovisningar och gjort lite matematik om hur de tjänar pengar och hur jag tror att det kommer att se ut framgent.

IT-konsulter i den här storleken eller mindre säljer antingen sina konsulter på lösvikt eller så har de produkter de säljer, tillsammans med konsulttimmar. Det senare är att föredra då det är så nära passiv inkomst ett IT-konsultbolag kan komma. Utan produkter, eller andra passiva inkomster, såsom outsourcade objekt eller projekt, kommer ett IT-konsultbolags intjäningsförmåga att, i sin helhet, komma från sålda konsulttimmar. Det innebär att det är relativt enkelt att räkna på bolagets maximala intäkter. Det innebär också att marginalen redan idag är liten och kommer att minska.

När jag tittar på Softronics nyhetssläpp och räkenskaper kan jag inte se att det finns några affärer som ger passiva inkomster av avgörande karaktär. Intäkter i jämförelse med utgifter talar också för att den absoluta majoriteten av Softronics intäkter kommer av lösviktskonsulting. Dvs konsulter sålda på timme. Stabiliteten i intäkten, däremot, indikerar att Softtronic har avtal som är relativt långa.

Det kan absolut vara så att man lyckas plocka hem projekt eller drift- eller förvaltningsobjekt framgent, men svårigheten med det är just att man måste våga ha konsulter på bänken. Ofta, dessutom, rätt personer, för att kunna ta sig an affärer som kan ge prestige och klirr. Det är ett stort dilemma för ett företag av Softronics storlek. Naturligtvis kan man, om en sådan affär uppdagas, ta hem eller rotera ut konsulter i befintliga uppdrag. Med risk att försämra relationen med de kunder där man har sina finaste konsulter. Vanskligt är vad det är.

Varför äger jag aktier i Softronic? Jag ser bolaget som stabilt och pålitligt ur ett historiskt perspektiv. Man går runt med sina konsulter och uppvisar en anständig beläggning och därmed en viss marginal. VD är en storägare, tillika grundare och har varit med sedan före börsintroduktion. Det är lång och fin kontinuitet.
Man lyckas år efter år hålla en tillräckligt god beläggning på sina konsulter. Så trots att man inte får, eller tar, de uppdrag som ger bättre marginal än lösviktskonsulting, så får man ut sina konsulter i jobb. Jag misstänker att en mycket stor andel av konsulterna har långa uppdrag som förlängs år efter år. Helt enkelt att konsulterna hamnar i linjeroller där de jobbar. Det är inte nödvändigtvis bra för marginalerna då kostnaden för konsulten per timme och ersättningen från kund konvergerar över tid.
Det ger i sin tur att personalomsättningen ökar, då det blir svårt för den enskilda konsulten att påverka sin lön i jämförelse med vad bolaget kan fakturera kund.

Under de senaste tre månaderna har aktien rört sig i ett spann 7.75 - 8.25 sek. Marknaden tycker tydligen att bolagets värdering är helt ok. Det är ett relativt stort spann, men det är inte jättemycket handel i aktien, vilket, tycker jag, förklarar intervallet rätt väl.
Personligen ser jag inte att aktien torde röra sig särskilt långt i endera riktning om inget väldigt uppseendeväckande händer. Uppköp av andra bolag eller att Softronic skulle få bud på sig. Det senare tror jag inte skulle gå genom de närmaste åren, då VD nog vill behålla "sitt" bolag ännu några år närmare pension. Utdelningen på aktien är 0,5 SEK. Vilket med dagens kurs är strax över 6%. Och det är ett gott skäl, just nu, för mig att ha aktien i min portfölj. Jag ser inte att aktien är skakig baserat på historia och vad jag tror kommer att ske med IT-konsultbranschen i framtiden. Det är en bra och fin direktavkastning och jag misstänker att man kommer att tumma lite på sin kassa 2017 och behålla utdelningen oförändrad.







2017-01-22

Buy-and-hold eller regelbunden justering?

I början av November handlade jag, för första gången på länge aktier och fonder. Där och då bestämde jag mig för att inte konsumera upp alla pengar hela tiden, utan skjuta det på framtiden för att skapa lite ökad trygghet. Alternativt plötslig konsumtion av något kyffe vid medelhavet.

Jag gjorde inte riktigt som jag borde. Jag gjorde för lite research, och jag blåste iväg hela startkapitalet, visserligen med en hyfsat (nåja) genomtänkt fördelning, men allting under två dagar.

Och jag har ångrat mig i takt med att jag läst och förkovrat mig mer. Det är inte innehaven i sig. Egentligen inte heller viktningen. Jag skulle bara ha gjort annorlunda om jag fått göra om.

Det är ju lite det som är grejen. Jag kan ju börja om. Ingen av mina portföljer (även om jag bara beskriver en av dem i den här bloggen) har gått back. Inga rusningar och lite mindre efter courtage, men jag kan och får börja om, om jag skulle vilja.

Samtidigt, jag är inte missnöjd med något av mina nuvarande innehav. Under året kommer kapital in från sparande motsvarande ungefär 60% av dagens portföljvärde. Jag kan ju skaffa mig de innehaven jag tycker mig sakna under resans gång. Känner jag att jag skulle vilja ta hem någon vinst och omfördela, kan jag så klart även göra det. I sanningens namn, det gör jag också. Jag har gjort mig fri Eltel och Atlas Copco, som hade stegrat lite - för att jag tyckte att de inte hörde hemma helt i portföljen. Om jag ångrar mig gällande Atlas Copco? Njaäe. Kanske. Men inte tillräckligt.

Sover jag gott om natten? Jajamän. Min huvudsakliga portfölj (och de andra) håller sig precis ovanför det index jag jämför mig med.

Känner jag oro inför/under 2017. Ja. Men jag ser inte hur någon placering är skyddad mot de risker världspolitiken medför.

Jag fortsätter däremot att omfördela innehaven lite. Jag ligger väldigt tungt i Finans och Fastighet. Vilket inte i sig gör någonting. Men när en del av innehaven förekommer i flera fonder samt som enskilt aktieinnehav, så borde jag välja ben att stå på i lite högre grad. Innehaven är i sig inte problematiska, men jag tycker inte om att ha en del råa ägg i flera korgar samtidigt. Det blir liksom kladdigt.

Dollarn har krupit ned i jämförelse med kronan, så jag tar hem lite vinst på den USA-fond jag har kvar innan dollarn och Trump pajar det för mig. Det flyttas om till det fåtal nordamerikanska värdepapper jag har förtroende för, dollar och Trump till trots.

Jag håller också på att konsolidera lite av mina andra fonder, främst för att de innebär redundans. Begränsad nytta med att ha två fonder som har väldigt lika innehav och som följer varandra tätt utvecklingsmässigt. Det känns inte som någon fantastisk diversifiering, direkt.

Jag har också, till sist, lyckats flytta min IPS från stordyrbanken till Avanza. Så det blev en klump pengar att sätta i jobb. Med den klumpen, däremot, går jag inte all-in, även om utdelningssäsongen är i faggorna. Men 10% av kapitalet investeras varje månad. Även om jag inte fullt ut tror på att 2017 blir ett surt år för börsen, har jag i alla fall som mål att inte pricka den absoluta toppen och sprider därför ut inköpen lite över tid. Jag kommer nog att visa upp även den portföljen vad det lider. Men inte ikväll, ty jag är trött och hungrig. 

Sammanfattningsvis, jag kommer att behålla den absoluta majoriteten av mina nuvarande innehav, mest bara för att jag har som långsiktig strategi att "Buy and hold".
Fonderna omallokeras lite och jag börjar snegla över Atlanten efter fina bolag.
Jag har också initierat ett livsstilsprojekt som kan komma att öka min sparkvot med omkring 20% från och med Februari. Håll tummarna för att det ska gå väl!
Min dyra kapitalförsäkring i min stora dyrbank återköptes och pengarna fick göra nytta i några nordamerikanska bolag.